info@yourdomain.com

Opening : Sun-Thu 9am – 6pm

Office : Your Location

 Need Free Consultation?

Дали ја пиеш водата правилно? Научи како да го правиш тоа како што треба

Пиеш вода додека јадеш? Ако е така, можеби не го правиш правилно. Еве како да ја пиеш водата како што треба.

Пиењето вода можеби изгледа едноставно, но начинот на кој го правиш може многу да влијае на твоето тело. Важно е да го правиш правилно. Ајде да разгледаме како да ја пиеш водата на правилен начин.

Одржувањето на хидратација е од суштинско значење за нормално функционирање на телото. Според Институтот за Медицина (IOM), возрасните треба да консумираат 9-11 чаши вода дневно.

Зошто водата е важна?

Центарот за контрола и превенција на болести на САД (CDC) нагласува дека пиењето вода спречува дехидрација, која може да предизвика нејасно мислење, промени во расположението, прегревање, запек и камења во бубрезите. Бидејќи водата нема калории, таа исто така помага во контролирање на телесната тежина со намалување на внесот на калории кога се заменува за слатки пијалаци како газиран сок или сладок чај.

Водата го помага телото со тоа што:

  • Ја регулира телесната температура
  • Ги подмачкува зглобовите
  • Го заштитува рбетниот мозок и другите чувствителни ткива
  • Го детоксифицира телото преку мокрење, потење и движење на дебелото црево

Како да ја пиеш водата правилно:

  1. Претпочитај млака вода Пиењето вода на правилната температура е клучно. Млаката или топла вода подобро се апсорбира во ткивата, го чисти и детоксифицира телото подобро од ладната или вода на собна температура. Ладната вода може да биде штетна, предизвикувајќи настинка, кашлица и проблеми со варењето. Топлите пијалаци помагаат во варењето, додека ладните го попречуваат.
  2. Седи додека пиеш вода Пиењето вода додека стоиш го нарушува балансот на телесните течности, што може да доведе до задржување на вишок течност и артритис. Исто така, влијае на варењето и апсорпцијата на минералите. Најдобро е да седиш додека пиеш.
  3. Пиј полека Пиењето вода полека, во мали гутки, помага телото подобро да ги процесира нутриентите и минералите и им олеснува на бубрезите да ги обработуваат течностите.
  4. Започни го денот со варена вода Пиењето топла вода наутро ги исфрла токсините кои се акумулирале преку ноќ и го чисти дигестивниот тракт, подготвувајќи те за денот. Исто така го зголемува метаболизмот, што помага во слабеењето.
  5. Избегнувај вода за време на оброци Се препорачува да не пиеш вода за време на оброците. Најдобро е да пиеш вода еден час пред и по оброците, но не и за време. Пиењето премногу вода во близина на времето на оброците може да ги разреди дигестивните киселини и да го наруши правилното варење. Ако мораш, ограничувај се на една или две гутки за време на оброкот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *